top of page

Öğrencilerimizden: ABD'de Lise Değişim - 2. Bölüm: Yolculuk & İlk Gün


Geçtiğimiz hafta yazdığım ilk blog postun üstüne oldukça fazla soru geldiğini ve içinden geçtiğim tecrübeyi öğrenmek isteyene arkadaş ve ailelerin sorularına cevap vermekten çok mutlu olduğumu söylemek isterim öncelikle. Benim tecrübelerimin 2. bölümü olan bu postla da aklınıza takılacak bir çok soruya cevap verebileceğimi ümit ediyorum. Yine sormak istedikleriniz olursa bana her zaman ulaşabilirsiniz💕

2. Bölüm: Yolculuk & İlk Gün


Öğrenmeye ve keşfetmeye gidiyorsunuz Kabulünüz ve host ailenizle tanışmanız sonrasında bir kaç gün sürecek bazı bürokratik işlemler bütünü olduğunu söylemek isterim. Lise değişim sürecinin en sıkıcı dönemi hiç tartışmasız bu süreç. Zor değil ama bir kaç evrakı hazırlamak vize işlemlerini tamamlamak için bir çok soruya cevap vermek gerekiyor. Bu konuda Ovygo danışmanları oldukça yol gösterici oluyor ama kendiniz yapmak isterseniz de bir kaç evrak doldurmanız gerektiğini ve bunun oldukça sıkıcı bir süreç olduğunu aklınızda bulundurun isterim. Vize sonrası ise tek yapmanız gereken uçuş gününün gelmesini beklemek….

İlk postta belirttiğim gibi lise değişimi neden yaptığınızı hep aklınızda tutmanız sizin 1 yıla yakın bu tecrübeden en büyük faydayı edinmeniz için en doğru yöntem. Ve buna yolculuk da dahil. Bir uçak yolculuğuyla başlayacağım bu maceranın daha ilk başında tek başıma ve 10 saate yakın bir süre erecek yolculukta önümdeki 1 yılı düşünmek ve endişelenmek için oldukça fazla, daha uçuşun ilk saatlerinde acaba hiç böyle bir maceraya atılmasa mıydım diye kendinizi sorgulayacak çokça vakit var. Uçak içinde daha ilk dakikalardan annemi ve babamı özler miyim diye kaygılanacak çok fazla sessizlik var. Bu sebeple kendinizi her bu veya bunlara benzer düşüncelere meylederken yakalarsanız hemen kendinize neden böyle bir tercihte bulunduğunuzu, neden lise değişim yaptığınızı hatırlatmak faydalı oluyor.


Uçuş tamamlanıp havalimanına indiğinizde tam ne olacak ne yapacağım kim beni karşılayacak diye kaygılanmaya başlarken host ailenizin sizi, isminizin yazılı olduğu kocaman bir kartla beklediğini görmek gerçekten aslında kaygılanacak hiç bir şey olmadığını sizlere göstermek için oldukça yeterli bir gösterge oluyor. Ve oldukça hızlı geçecek bir ilk hafta tam da bu sıcak karşılama ile başlıyor.

Kendinize ve diğerlerine vakit tanıyın

Bir insanı en iyi tanımanın ilk ve etkili yolu insanlara vakit vermek derdi ortaokuldaki rehber öğretmenim. Ben bu sözü ne zaman yeni bir ortama girsem kendime hatırlatırım. Havalimanından itibaren host ailem sanki yıllardır onları tanıyormuşum onlarda beni yıllardır tanıyormuş gibi sıcak ve samimi bir sohbet ile uyum sağlamamı kolaylaştırmaya çalışsalarda uyum sürecinde en büyük faydayı host sister’ım Alice’den aldığımı itiraf etmem gerekiyor. Daha yoldayken bana şehrin farklı yerlerini tanıtıp beraber şehirde yapabileceğimiz şeylerden bahsetmeye başladı. Parkların, cafelerin önünden geçerken kendi favori mekanlarından bahsedip her bir yerin neden onun için değerli ve kıymetli olduğundan bahsederek daha ilk dakikalardan itibaren şehri ve şehirde yapılabilecek şeyleri tanımamı sağladı.


Eve vardığımızda ise Alice’in liseden arkadaşları bizi bekliyor ve benimle tanışmak için oldukça heyecanlı görünüyorlardı. O gün Alice’in ve lise değişimi boyunca benim de en yakın arkadaşlarım olacak Ginny, Sammy ve Pam ile tanışma fırsatı bulmak gerçekten eşsiz bir keyifti.


1 sene boyunca konaklayacağım, ders çalışacağım ve Alice ile paylaşacağım odaya eşyalarımı çıkardığımda ise gerçekten tam bir Amerikan filmi sahnesinin içinde buldum kendimi. Alice gerçekten çok zevkli bir kız. Odası ise - artık ikimizin odası olacaktı- gerçekten büyük bir zevkle döşenmiş, ince ayrıntılarla dolu, tam ilk okul yıllarından itibaren aldığı ödüllerle dolu duvarlarıyla bana merhaba diyordu. Odada çok vakit kaybetmeden eşyalarımı Alice’in yardımıyla odaya bıraktıktan sonra Host ailemin benim için hazırladığı barbekünün eşliğinde Alice, Pam, Ginny ve Sammy dörtlüsünü daha yakından tanıma fırsatını daha ilk günden yakalamıştım. Onlar okul hakkında konuştukça benim heyecanlanmam, ben Türkiye ve İzmir hakkında anlattıkça onların gözlerinde beliren merak ve hiç bir dil engeline takılmadan süregelen sohbetler gerçekten doğru bir karar vererek lise değişim yaptığımı bana gösterir nitelikteydi. Akşama kadar bahçede süren sohbetin ardından uçağın verdiği yorgunlukla benim gözüme uyku inerken, sohbetin güzelliğinden olsa gerek kimse ayrılmak istemiyor gibiydi. Host annemin “haydi kızlar, artık uyumamız lazım” demesiyle artık uyku vaktinin geldiğini anlayıp buna biraz sevindiğimi kabul etmem lazım. :)


Biz Alice ile kızlara veda edip odaya çıkarken, Host babam ise kızları evlerine bırakmak için arabaya yönelmişti bile. Bütün bir günün ve heyecanın getirdiği yorgunluğun üstüne sıcak bir duş alıp yatağa girerken ilk günümün aslında hiç de fena geçmediğini fark etmem yüzümde güzle bir gülücük bırakmıştı onu hatırlıyorum. Whatsapp’den anneme o gece çektiğim fotoğrafları atarken, hala ekran görüntüsünü saklarım, “galiba gerçekten çok güzel bir yıl olacak” diye yazdığımda ne kadar doğru bir karar verdiğimi bir kez daha kendime kanıtlamıştım.





Comments


Öğrenci isen
Ovygo ile neler başarabilirsin?

Lise Değişim Programları

Lise eğitiminizin bir bölümünü yurt dışında okuyarak erken yaşta uluslararası tecrübe edinebilir, İngilizce dil gelişiminizi tamamlayabilir, yurt dışında üniversite okumak istiyorsanız başvurunuzu güçlendirecek bir akademik tecrübeye sahip olabilirsin. 

Akademik Yaz Okulları

Yaz tatilini sadece gezmek ve eğlenmek için değil öğrenmeye devam etmek adına değerlendirmek isteyen öğrencilerden biri isen, hayalini süsleyen yurt dışı üniversitelerinden birinde akademik içerikli derslere katılabilir, üniversite ortamını birinci elden tecrübe edebilir, üniversitede okuyacağın bölümü tercih etmeden önce o bölümü gerçek anlamda deneyimleyebilirsin.

Yurt Dışında Dil Eğitimi

Biriktirdiğin tecrübeleri kendin için kullanarak hayalini kurduğun üniversitelerin kampüslerinde bir gelecek inşa edebilir, yurt dışında okumak istiyorsan dil gelişimini arttırarak üniversite başvurunu güçlendirmek adına yurt dışında dil eğitimi programlarına dahil olabilirsin. 

ogrenci.jpg
bottom of page