top of page

Öğrencilerimizden: ABD'de Lise Değişim - 1. Bölüm: Planlama & Değişim Öncesi Yapılacaklar

Merhaba! Ovygo’nun ilk öğrenci bloggerı olarak çok mutlu olduğumu paylaşmak isterim öncelikle. Eminim keyifli bir yolculuk olacak benim için. O yüzden önce kendimi size tanıtarak başlamak isterim. Ben Filiz. Normalde İzmir Atatürk Lisesi 11. Sınıf öğrencisiyim. Ancak 11. sınıfı şuan ABD’de Florida’da okuyorum. Yurt dışında dört ayı yaşamayı tamamladıktan ve diğer lise değişim öğrencileriyle konuştuktan sonra, Ovygo ile veya Ovygo’suz lise değişimi planlayan arkadaşlar için bir rehber yazmak ilk blog post olarak oldukça doğru geldi. Bu post, diğer değişim öğrencileriyle yaptığım konuşmaların yanı sıra kişisel deneyimlerimi de içerecek ve lise değişimi düşünen arkadaşların yurtdışında eğitim almadan önce bilmesinin gerekli olduğunu düşündüğüm bazı şeyleri bir araya getirmek istedim. Toplamda 3-4 blogluk bir içerik olacağını düşünüyorum.


1. Bölüm: Planlama & Lise Değişim Öncesi Yapılacaklar


Neden Lise Değişim Yaptığınızı Bilin

Neden lise değişim yapıyorsunuz? Gitmek için, başvuru süreçlerini tamamlamak için neden bu kadar zaman harcıyorsunuz? Neden yurt dışına gidiyorsunuz? Bu sorunun cevabını çok iyi vermeniz gerekiyor. Deneyimlerimden, doğru anlayışla hareket etmenin lise değişimden maksimum avantaj sağlamanın daha parlak bir gelecek için anahtar olduğunu öğrendim. Buradaki 4 ayım içinde Ovygo ile gelmemiş 2-3 Türk ve onlarca farklı ülkeden gelen diğer değişim öğrencileriyle de tanıştım. Birçok öğrenci her şeyden uzaklaşmak ya da iyi vakit geçirmek için geliyor. Bu, lise değişim yapmak için en kötü sebep çünkü yaklaşık bir ay sonra çoğu öğrenci yurtdışında kalmaktan yoruluyor ve kaldıkları süre boyunca zorlu bir zaman geçiriyor. Değişim tecrübesine odaklanmak yerine geldikleri ülkede nasıl yaşıyorlarsa öyle yaşamaya çalışıyorlar. Ben yurtdışına farklı kültürlerin nasıl olduğunu görmek, finansal bağımsızlık kazanmak, kendime ve kişisel gelişimime odaklanmak ve buradaki üniversitelere becerikli ve bağımsız bir öğrenci olduğumu göstermek için gittim. Üniversite eğitimimi de ABD’de düşündüğüm için bu benim adıma en doğru tercihlerden biriydi.


Tatilde Değilsiniz

Lise değişim boyunca sizi sürekli içine çeken bir tuzak var: Kendinizi zama zaman gerçekten tatildeymiş gibi hissediyorsunuz. Ben İzmir’deyken ve buraya gelmeden önce de ara ara böyle hissediyordum, ancak böyle hissettiğim her anda kendime lise değişimi eğitimimi güçlendirmek için yaptığımı hatırlatarak gevşememeye dikkat ediyordum. Keza ilk aydan itibaren pek lise değişim öğrencisi, tekrar okulda oldukları gerçeğini kabul ettiklerinde bir süre stres altına girdiler bence ve böyle olunca da ev ortamlarını özlediler. Tatilde değil, eğitim için burada olduğunuzu hatırlamak çok önemli.

Ev Sahibi Ailenizle Konuşun

Yapılması gereken bir diğer önemli şey de sizi bir yıl boyunca ağırlayacak ev sahibi ailenizle iletişim kurmaktır ve eğer ev sahibinin sizinle aynı okula giden bir çocuğu var ise -ki benim için artık o bir host sister-, bu ÇOK ÖNEMLİDİR. Birçok değişim öğrencisi ilk günlerinde utangaç veya endişeli hissedebilir, özellikle de bir dil engeli varsa; o yüzden okulun ilk gününden itibaren birini tanımak oldukça faydalı olabiliyor.


Araştırmanızı Yapın

Ovygo, okulumu daha gelmeden önce tanımam konusunda oldukça yardımcı oldu. Gitmeden önce, gideceğim okul hakkında biraz endişeliydim ancak okulu tanıdıkça ve araştırdıkça ne kadar keyifli bir ortam olacağını fark ettim. Lise değişime gelecek arkadaşlara okulları hakkında çok araştırma yapmalarını, sosyal normları öğrenmelerini, Ovygo’ya akıllarına takılan bir konu olursa danışmalarını ve sorular sormalarını şiddetle tavsiye ederim. Şüphesiz ki Ovygo her bir ülkedeki her okulu tanıyamaz ama iş birliği yaptı okullar hakkında söyledikleri her şey doğru çıktı diyebilirim. Dolap kapaklarının rengi bile:)

2. Bölüm yazısını ilk gün, ilk hafta ve ilk ay gözlemleriyle önümüzdeki hafta paylaşacağım.


Görüşmek üzere!


Filiz S.

11. Sınıf Lise Değişim Öğrencisi

Orange County, Florida, ABD



Comments


Öğrenci isen
Ovygo ile neler başarabilirsin?

Lise Değişim Programları

Lise eğitiminizin bir bölümünü yurt dışında okuyarak erken yaşta uluslararası tecrübe edinebilir, İngilizce dil gelişiminizi tamamlayabilir, yurt dışında üniversite okumak istiyorsanız başvurunuzu güçlendirecek bir akademik tecrübeye sahip olabilirsin. 

Akademik Yaz Okulları

Yaz tatilini sadece gezmek ve eğlenmek için değil öğrenmeye devam etmek adına değerlendirmek isteyen öğrencilerden biri isen, hayalini süsleyen yurt dışı üniversitelerinden birinde akademik içerikli derslere katılabilir, üniversite ortamını birinci elden tecrübe edebilir, üniversitede okuyacağın bölümü tercih etmeden önce o bölümü gerçek anlamda deneyimleyebilirsin.

Yurt Dışında Dil Eğitimi

Biriktirdiğin tecrübeleri kendin için kullanarak hayalini kurduğun üniversitelerin kampüslerinde bir gelecek inşa edebilir, yurt dışında okumak istiyorsan dil gelişimini arttırarak üniversite başvurunu güçlendirmek adına yurt dışında dil eğitimi programlarına dahil olabilirsin. 

ogrenci.jpg
bottom of page